Gastronomie - Retete
Gastronomie

Selectati reteta dorita din lista de mai jos:


Iepure cu masline

Ingrediente:
pulpele din fata si din spate si gitul, 1/2 pahar ulei, 5-6 cepe mari, 2 linguri bulion, 5-6 boabe ienibahar, 1 foaie de dafin, 200 g masline, 1/2lingurita zahar, 1 ceasca de vin (in lipsa, o ceasca de apa cu o lingura otet de buna calitate), sare.

Mod de preparare:
In cratita cu uleiul fierbinte se prajesc bucatile de iepure, se adauga ceapa taiata, vinul, 2-3 linguri de apa, bulionul, sarea, zaharul, ienibaharul, foaia de dafin, maslinele spalate si intepate cu acul. Se amesteca totul usor cu lingura, se acopera si se lasa sa fiarba foarte incet pina este gata (sosul bine scazut). Se amesteca din cind in cind mincarea pentru ca sa nu se prinda de fundul cratitei.



Mancare rece de iepure cu masline

Ingrediente:
1 kg carne, 4-5 cepe mari, 3-4 linguri ulei, sare, 20 fire arpagic, 1 pahar vin, 20 masline, 2 foi dafin, 10 boabe piper, o lamaie.

Mod de preparare:
Bucatile care raman de la carnea aleasa pentru friptura se sterg de sosul marinatei (apa amestecata cu vin, 2-3 linguri otet, 2-3 linguri untdelemn, felii de ceapa, morcov, telina, foi de dafin, cimbru, sare, piper - se lasa doua zile). Se prajesc bucatile in untdelemn, cu 4 cepe taiate marunt. Se adauga putina apa calda si se acopera, lasand sa se fragezeasca carnea. De o parte, se trag de asemenea, in ulei, in jur de 20 de fire de arpagic care se pun in cratita, impreuna cu un paharel de vin, atunci cand carnea este bine fragezita. Se adauga si vreo 20 de masline crestate, o lingura bulion, 2 foi de dafin si cateva boabe de piper. Se aseaza pe o farfurie rotunda, se lasa sa se raceasca. Pe marginea farfuriei se asaza felioare de lamaie curarate de coaja galbena.



Friptura de vita cu masline

Ingrediente:
2 bucati pulpa de vita, piper, o ceapa , ulei, masline umplute, sare

Mod de preparare:
Carnea se condimenteaza cu piper si se prajeste in ulei (de masline). Ceapa se taie felii, se scoate carnea din tigaie si se caleste ceapa cu maslinele umplute, timp de citeva minute. Se sareaza si se serveste cu carnea.



Friptura cu rosii, ciuperci si masline

Ingrediente:
8 oua, 8 felii de sunca, 8 felii de carne, 1/2pahar cu vin, 1/2kg rosii, 5-6 ciuperci mici, 12-15 masline, 150 g unt sau ulei, pireu sau sote de legume, sare, piper.

Mod de preparare:
Se fierb ouale rascoapte, se curata si se inveleste fiecare in parte cu o felie de sunca, apoi cu o felie de carne. Se leaga rulourile cu sfoara si se prajesc. Se adauga vinul, sarea, piperul si un pireu de rosii si se lasa sa fiarba inabusit 30 minute. Se adauga ciupercile intregi si maslinele fara simburi si desarate si se mai fierbe inca 30 minute. Se scot rulourile, se desfac sforile si se taie fiecare rulou in doua. Se asaza cu oul in sus pe farfurie, iar la mijloc se pune un sote sau un pireu de legume de sezon.



Masline marinate

Ingrediente:
masline, o frunza de patrunjel verde, o frunza de dafin, 2-3 felii de lamaie, otet de vin fiert, ulei

Mod de preparare:
Se aleg masline mari, frumoase si se fierb in cateva clocote, schimband apa odata sau de doua ori, ca sa se desareze. Dupa ce s-au racit se cresteaza fiecare maslina in lung si se pun intr-un borcan asezand printre randuri, la 1/2 kg. de masline o frunza de patrunjel verde, o frunza de dafin, 2-3 felii de lamaie. Se toarna deasupra otet de vin fiert, racorit si potrivit de acru. Deasupra se pune un strat subtire de ulei bun. Borcanul se leaga, si se poate pastra astfel cateva saptamani.



Masline umplute cu icre

Ingrediente:
masline verzi si negre, icre

Mod de preparare:
Se scot simburii de la masline. Se umple o seringa cu icre, apoi se umple fiecare maslina.


Marinata de masline

Ingrediente:
1/2 kg masline, 1 capatina usturoi, piper, foi de dafin, 2 linguri bulion, 6 linguri ulei, 1 lamiie, ienibahar, 1/2litru otet de vin

Mod de preparare:
Se rumeneste usturoiul in uleiul incins, se scoate si se adauga bulionul, otetul, piperul, foi de dafin, ienibahar. Se lasa sa dea citeva clocote si se adauga maslinele spalate si intepate. Se lasa sa dea citeva clocote, se adauga usturoiul rumenit si la urma feliile de lamiie, curatate de coaja. Se lasa sa se raceasca si se asaza in borcan.



Vinete cu masline

Ingrediente:
4 vinete, 1/4kg masline, 1 pahar ulei, 6 cepe, 8 rosii, sare, 4 legaturi verdeata, 1 lingura faina

Mod de preparare:
Vinetele spalate si curatate de codite, se taie bucati, se sareaza, se lasa 1/2 ora cu sare. Se storc de zeama, se prajesc in putin ulei. Maslinele se pun la desarat. Se asaza vinetele intr-o cratita peste un strat de rosii, se adauga maslinele, rosiile, verdeata si restul de ulei rece. Se pun la fiert, se scade sosul si se rumenesc bine. Faina, sarea si verdeata se presara printre rinduri. Se servesc reci.



Praz cu masline

Ingrediente:
2 legaturi mari de praz, 1/2 kg masline

Mod de preparare:
Prazul spalat si curatat de prima foaie se taie rondele cam de 2 cm grosime. Se adauga intr-o oala cu apa clocotita si se lasa la oparit timp de 10 minute. Se scoate si se lasa la scurs. Maslinele se desareaza, punandu-le timp de 5 minute in apa clocotita. Se prepara intr-un vas potrivit, se prajeste usor faina, se stinge cu 1 cana apa, se adauga bulionul sau sucul de rosii, otetul, sare, piper, zahar, foaia de dafin si se lasa sa dea un clocot. In acest sos se pun prazul si maslinele si se introduce la cuptor pentru 10 minute. Se serveste nu foarte fierbinte, cu paine foarte proaspata.



Pilaf cu praz si masline

Ingrediente:
2-3 bucati praz, o ceapa mare, 2 morcovi, o cana orez, o cana apa, vegeta, 200 g masline.

Mod de preparare:
Se spala prazul si se toaca. Ceapa se curata si se toaca marunt si ea, morcovul se razuieste. Se pune prazul, ceapa si morcovul la calit in putin ulei, se adauga orezul spalat si se amesteca. Se toarna o cana de apa si se lasa sa se umfle putin orezul. Se pune vegeta si se adauga maslinele. Cratita se pune la cuptor pina se fierbe orezul. Daca este nevoie se mai toarna putina apa. Inainte de servire se presara verdeata tocata deasupra.



Telina cu masline si sos

Ingrediente:
2 buc. telina mare, o ceapa, 30 gr. masline, 8 linguri de ulei, o lingura de faina, 2 linguri de vin, 1 pahar suc de rosii, 1/2 lamaie, o lingura de zahar, o foaie de dafin si piper.

Mod de preparare:
Se spala ceapa, se curata si se da pe razatoare. Se caleste apoi 1 minut in tot uleiul, la foc mic. Peste ceapa se pune telina taiata betisoare (de 1 cm grosime si de 4-5 cm lungime), se lasa 2-3 minute pe foc, apoi se stinge cu 1/4 l de apa fierbinte. Se pun imediat si maslinele, se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic, pina cind telina este gata. Se adauga vinul, sucul de rosii frecat cu faina, 3-4 felii de lamiie fara coaja, zaharul caramelizat si stins cu 2 linguri de apa fierbinte. Se pun foaia de dafin, piperul si apa cit sa acopere ingredientele. Vasul se pune la cuptor ca sosul sa se lege.



Lipie cu ceapa si masline

Ingrediente:
1 lipie, 3 cepe, 100 gr masline, 1 lingura de stafide, ulei, sare, piper.

Mod de preparare:
Ceapa se curata, se taie si se caleste in ulei incins. Se scurge, se asaza pe lipie impreuna cu stafidele si maslinele curatate de simburi. Lipia se inveleste in folie de aluminiu si se pune pe gratar 5-10 minute pina se patrunde.



Dovlecei cu masline

Ingrediente:
2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper.

Mod de preparare:
Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute.



Fasole verde cu sos de rosii si masline

Ingrediente:
750 gr fasole, ulei, sare, 1/2kg rosii(4 linguri bulion), 1 ceapa, marar, 1 lingurita faina, 150 gr masline.

Mod de preparare:
Se prajeste putin ceapa in ulei, se adauga faina, se stinge cu apa clocotita cu sare. Se adauga fasolea taiata in doua, se fierbe in acest sos. Cind este aproape fiarta, se adauga rosiile taiate felii (sau bulionul), mararul tocat, la final maslinele, care au fost desarate de cu seara.

Preluare de pe www.masline.ro