Despre Masline
Istoric
Primele plantatii de maslini s-au dezvoltat in tari din jurul Marii Mediterane (Siria, Grecia, Egipt...). Maslinul este unul dintre primii pomi fructiferi cultivati de om, livezi de maslini existand inainte de inventarea scrisului.

Atestari arheologice ale activitatii de crestere a maslinilor in Egiptul antic au fost descoperite intr-un templu inchinat zeului Ra, ridica in timpul domniei lui Ramses al II-lea (1197-1165 IEN). Unele inscriptii de pe peretii templului descriu activitatea de crestere a maslinilor in apropierea orasului Heliopolis, uleiul extras din aceste culturi fiind destinat iluminatului locurilor sacre.
In Biblie maslinul este considerat "rege al arborilor" sau "copacul vietii". Cartea Genezei povesteste cum porumbelul trimis de Noe in urma Potopului se intoarce aducand o ramura de maslin - simbol al pacii, indicand sfarsitul maniei zeilor.
Maslinul a fost venerat atat de greci cat si de romani si a fost raspandit de acestia pe intinderea imperiilor lor. Fiind un simbol al pacii si bunastarii, cununile din ramuri de maslin erau acordate atat castigatorilor competitiilor sportive cat si invingatorilor bataliilor sangeroase.
Aprecierea de care se bucura maslinul in Grecia Antica reiese si din povestirea mitologica despre infiintarea orasului Atena. In urma construirii orasului, doi zei olimpieni isi disputau privilegiu de a numi orasul, acestia erau Poseidon, zeul marii si Atena, zeita intelepciunii.
S-a decis ca orasul va purta numele zeului ce va oferi cel mai de pret dar cetatenilor acestuia. Poseidon, lovind cu tridentul o piatra, a oferit noului oras sare. Atena si-a infipt sulita in pamint si aceasta s-a transformat intr-un maslin. Deoarece maslinul are o viata indelungata si ofera oamenilor fructe comestibile si uleiul de masline ce poate fi folosit la gatit, iluminat, si vindecarea ranilor, a fost ales darul Atenei. Se spune ca toti maslinii din Atena se trag din maslinul oferit de zeita.
Varietati

Exista in jur de 20 de specii de maslini, printre acestea se numara:
Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.

Exista, insa, un foarte mare numar de varietati de maslini cunoscuti crescatorilor din ziua de azi. Doar in Italia au fost identificate peste 300 de varietati, insa dintre acestea doar cateva sunt cultivate pe suprafete intinse. Principalele varietati intalnite in Italia sunt: Frantoio, Leccino si Carolea. Comparand aceste varietati cu varietatile descrise de savantii Romei antice nu s-a reusit o identificare sigura. Se crede, totusi, ca unele varietati existente in zilele noastre sunt inrudite cu varietatea Licinian, descrisa de Plinius alaturi de alte 15 varietati cultivate in vremea sa. Datorita uleiului obtinut, Licinian era cea mai apreciata varietate in Roma Antica.



Spre deosebire de Italia varietatile intalnite in Spania au frunze mai late si fructe mai mari, insa cu un gust mai amar iar uleiul extras este inferior din punct de vedere calitativ. Din acest motiv maslinele produse in Spania sunt mai rar destinate obtinerii de ulei, in schimb sunt tratate si consumate. Adesea sunt extrasi samburii iar fructele sunt umplute cu diverse garnituri si imbuteliate in saramura sau otet. Din cele aproximativ 260 de varietati existente in Spania doar 25 sunt frecvent folosite pentru obtinerea uleiului. Principalele varietati cultivate in Spania sunt: Arbequina, Cornicabra, Blanqueta, Empeltre, Gordal, Farga, Lechin, Hojiblanca, Manzanilla si Picual.

Grecia ( datorita iernilor blande, verilor toride, solului calcaros si intinselor suprafete de litoral ) ofera conditii excelente dezvoltarii maslinului. Varietatile des intalnite in Grecia sunt: Kalamon, Halkidikis si Savory. Varietatea Kalamon ofera excelente masline de masa si este intens plantata in Messinia, Lakonia si Agrinio. Fructele ajunse la maturitate sunt culese in lunile Noiembrie si Decembrie. Halkidikis este cultivata cu preponderenta in zona Halkidiki si este cunoscuta si ca maslina mamut, datorita dimensiunilor considerabile atinse de fructe. Varietatea Savory, intalnita in Attica, Creta si Thassos, elimina partial gustul amar al fructului in timpul coacerii.

Maslinele de masa pot fi clasificate in functie de dimensiunui si de numarul de masline dintr-un kilogram.

Giants
141-160/kg
Extra Jumbo
161-180/kg
Jumbo
181-200/kg
Extra Large
201-230/kg
Large
231-260/kg
Superior
261-290/kg
Brilliants
291-320/kg
Fine
321-350/kg
Bullets
351-380/kg

Producatori

Maslinii sunt cultivati in intreaga lume. Originar din bazinul Marii Mediterane, maslinul prefera climaturi uscate, subtropicale si soluri calcaroase, suportand perioade lungi de seceta si temperaturi ridicate. Datorita capacitatii sale de adaptare, maslinul se poate dezvolta in diverse soluri si conditii de temperatura si umiditate. Exista peste un miliard de maslini plantati in tari din 6 continente. Productia mondiala se situeaza la aproximativ 10 milioane de tone, din care peste 1 milion de tone reprezinta masline de masa.

Europa
Africa
Asia
Oceania
America de Nord
America de Sud
Spania
Algeria
Israel
Australia
Statele Unite
Argentina
Grecia
Maroc
Iordania
-
Mexic
Italia
Egipt
Turcia
-
-
-
Portugalia
Libia
Siria
-
-
-
Franta
Tunisia
Cipru
-
-
-

Productia mondiala de masline de masa este de aproximativ 1 250 000 tone.

Spania
500 000 - 600 000 tone
Italia
300 000 - 350 000 tone
Grecia
200 000 - 300 000 tone
Tunisia
70 000 - 80 000 tone
Portugalia
35 000 - 40 000 tone

Proprietati

Maslinele, din cauza gustului amarui, nu pot fi consumate direct. Ele necesita diverse procese de tratare a gustului. Metodele difera in functie de varietatea maslinelor, de locul unde au fost cultivate si de gustul dorit. Unele masline sunt culese verzi si necoapte, in timp ce altele sunt lasate sa atinga ultimul stadiu de coacere. Metodele de tratare constau in procesul natural de fermentare si/sau conservare in ulei, apa sau saramura.

Maslinele constituie o buna sursa de grasimi monosaturate si de vitamina E. Acestea au rol antioxidant si antiinflamator, asigurand o mai buna protectie la nivel celular.

Continut nutritiv - 100 grame de masline (mici - extra large) coapte si conservate in cutie de tabla. Necesarul zilnic este estimat pentru un consum de 2000 de calorii.

Minerale
-
Necesar zilnic
Calciu
88 mg.
8%
Magneziu
4 mg.
1%
Fier
3,3 mg.
18%
Fosfor
3 mg.
0%
Mangan
0,02 mg.
1%
Cupru
0,25 mg.
12%
Sodiu
872 mg.
36%
Potasiu
8 mg.
0%
Zinc
0,22 mg
1%
Seleniu
0,9 mcg
1%
Vitamine
-
Necesar zilnic
Vitamina A
403 U.I.
8%
Vitamina C
0,9 mg.
1%
Vitamina E
1,65 mg.
5%
Vitamina K
1,4 mcg.
2%
Vitamina B6
0,009 mg.
0%
Tiamina
0,003 mg.
0%
Niacina
0,036 mg.
0%
Acid Pantotenic
0,015 mcg.
0%

-
-
Necesar zilnic
Calorii
115
5,75%
Proteine
1 g.
1%
Grasimi
11 g.
16%
Carbohidrati
6 g.
2%
Colesterol
0
0%

Ulei de masline


Uleiul de masline este extras din varietatea olea europea, maslinul european, originar din zona bazinului mediteran. Inca din antichitate uleiul de masline era foarte apreciat si utilizat in diverse scopuri. Egiptenii il foloseau in ritualuri religioase si ca sursa de iluminat. In Grecia si Roma Antica uleiul era folosit la iluminat, gatit si vindecarea ranilor. In mitologie, uleiul are proprietati magice si este sursa nemuririi zeilor, simbolizand puritate si bunastare.
Cu mii de ani in urma, uleiul era obtinut prin strivirea manuala a maslinelor in bazine sferice din piatra. Astazi, procesul de extragere a uleiului este mecanizat si se desfasoara in vase din otel inoxidabil. Separarea uleiului de pasta obtinuta prin strivire se face prin centrifugare. Nu sunt folosite chimicale iar temperatura este sub 30 de grade Celsius. Sunt necesare in jur de 5 kilograme de masline pentru obtinerea unui litru de ulei. Metoda de presare la rece permite mentinerea gustului, a culorii si valorii nutritive, uleiul de masline fiind singurul ulei ce poate fi consumat imediat dupa extragerea din fruct.

Sunt folosite procese de filtrare pentru a indeparta sedimente si reziduuri obtinand astfel ulei de masline extra virgin cu aciditate sub 1%. Asemeni vinurilor distinse, uleiul de masline este evaluat in functie de gust si de nivelul aciditatii inaintea imbutelierii. Proprietatile (aroma, culoarea, valoarea nutritiva) fiecarui tip de ulei sunt influentate de calitatea solului, climat, varietea si varsta maslinilor, metodele de obtinere. Daca procesul de obtinere s-a desfasurat corespunzator, uleiul pastreaza in intregime savoarea, aroma si proprietatile nutritive ale maslinelor din care a fost extras.

O dieta echilibrata si sanatoasa trebuie sa includa si grasimi ca sursa de energie. S-a constatat ca in tarile din zona bazinului mediteranean numarul de oameni ce sufera de boli coronariene este mult mai scazut decat in multe alte tari. In aceste tari se consuma mai mult peste, fructe si legume proaspete iar principala sursa de grasimi este uleiul de masline. Acesta contine grasimi monosaturate ce au un important rol in impiedicarea acumularii de colesterol, reducand depozitele asimilate. Uleiul de masline ofera si alte beneficii, fiind bogat in antioxidanti si vitamine cu efect de prevenire a imbatrinirii celulelor.

Principalii producatori in 2003:
Spania
Italia
Grecia
Turcia
Siria
Maroc
Tunisia
Portugalia
Libia
Altii
44 %
20 %
13 %
7 %
7 %
2 %
2 %
1 %
1 %
3 %

Principalii consumatori in 2003:
Italia
Spania
Grecia
USA
Siria
Franta
Portigalia
Turcia
Maroc
Algeria
Tunisia
Alte state UE
Altii
28 %
23 %
11 %
8 %
4 %
4 %
2 %
2 %
2 %
1 %
1 %
4 %
10 %

Informatii preluate de pe www.masline.ro